Städa kylskåpet

Städa kylskåpet

Städa kylskåpet kontinuerligt har många fördelar, inte minst för din hälsa och matsvinnets skull. Trots fördelarna är det något många gör alldeles för sällan, vilket inte är så konstigt eftersom det innebär en hel process. Har det blivit dags för dig att ta tag i kylskåpsstädningen? Läs då detta inlägg för att få de bästa tipsen!

 

Städa kylskåpet – varför är det viktigt ?

Genom kontinuerlig rengöring av kylskåpet kan du eliminera bakterier, mögel och matrester som kan sprida sjukdomar och orsaka dålig lukt eftersom en ren kylmiljö bidrar till att bevara matvarorna fräscha och förlänger deras hållbarhet. När kylskåpet är smutsigt och oorganiserat blir det även svårare att se och använda matvaror innan de blir dåliga, vilket kan leda till onödigt matsvinn.

Om kylskåpet är överfullt, smutsigt eller har blockerat luftintag kan det påverka dess effektivitet. En smutsig kylapparat måste arbeta hårdare för att hålla en konstant temperatur, vilket kan leda till ökad energiförbrukning och högre elkostnader.

Genom att städa kylskåpet regelbundet kan du organisera matvarorna på ett sätt som gör dem lättillgängliga och synliga. Detta hjälper dig att undvika att köpa dubbla varor och gör det enklare att planera måltider.

 

Städa kylskåpet smidigt och enkelt

Att städa kylskåpet på rätt sätt kan bidra till att upprätthålla god hygien och effektivitet. Här är några steg för att städa kylskåpet på bästa sätt:

  • Stäng av kylskåpet. Dra ut kontakten eller stäng av strömmen till kylskåpet för att undvika olyckor och spara energi. 
  • Töm kylskåpet. Ta bort alla matvaror, drycker och andra föremål från kylskåpet. Sortera och kasta utgångna eller skadade livsmedel.

Städa insida kylskåp

  • Ta ut hyllor, lådor och andra löstagbara delar. Tvätta dem separat med varmt vatten och diskmedel. Låt dem lufttorka innan du sätter tillbaka dem.
  • Rengör kylskåpets väggar och golv. Använd en lösning av varmt vatten och milt diskmedel eller en blandning av vatten och ättika. Torka noga av ytan med en ren trasa. Se till att komma åt alla hörn och springor.
  • Torka av kylskåpets dörrtätning. Använd en fuktig trasa för att rengöra och ta bort eventuell smuts eller matrester från dörrtätningar.

Städa utsida kylskåp

  • Använd en mild rengöringslösning och en ren trasa för att torka av kylskåpets utsida. Se till att torka av handtag, kontroller och andra ytor.
  • Glöm inte att rengöra kylskåpets baksida. Dra försiktigt ut kylskåpet från väggen och damma eller torka av baksidan för att förhindra att damm och smuts påverkar kylskåpets effektivitet.

Återställning:

  • Sätt tillbaka hyllor och lådor i kylskåpet.
  • När kylskåpet är torrt och rent kan du åter placera matvarorna i ordning. Kasta eventuella överblivna livsmedel som inte längre är säkra att äta.

Det är också bra att ha regelbundna rutiner för att städa kylskåpet, till exempel en gång i månaden eller vid behov. Ska du en dag flytta underlättar den kontinuerliga städningen arbetet vid flyttstädningen. Har det blivit dags för flyttstädning för dig? Läs om våran flyttstädningstjänst här.

Städhjälp?

Skicka en kostnadsfri offert så hjälper vi dig