städa köket

Städa köket

Är det dags att städa köket? Eftersom köket används dagligen blir det snabbt smutsigt och behöver, liksom alla rum, en storstädning ibland. Det finns flera saker att komma ihåg vid en storstädning, här ger vi dig tips för ett skinande rent kök.

Spis, ugn och fläkt

Där maten lagas samlas också smuts som snabbast. Spis, ugn och köksfläkt bör därför såklart vara med på checklistan när du ska städa köket. Torka av spisen, om något bränt fast kan du använda en fuktad sockerbit för att skrubba med. Rengör även ugnen och ugnsglas. För att enklare få bort matrester i ugnen kan du ställa in en ugnsform med vatten och starta ugnen på låg värme i ungefär en halvtimme. Gör sedan rent filtret i fläkten, här hittar du ett enkelt tips för att få rent fläktfiltret med hjälp av bikarbonat.

Diskho och diskmaskin

Nästa steg att ta tag i när du ska städa köket är att rengöra diskhon. Ta bort eventuella matrester ur avloppssilen. Använd diskmedel och diskborste för att diska ur den. Var extra noggrann kring avloppssilen där mat enkelt fastnar. Torka av diskmaskinen och se till att tömma filtret. Det kan även vara bra att köra ett program med diskmaskinsrengöring för att rengöra hela maskinen. Rengöringen finns att köpa på närmaste livsmedelsbutik.

Köksbänkar och skåp

Torka av köksbänk och rengör skåp både invändigt och utvändigt. På skåpen kan det ofta finnas flottfläckar, det brukar räcka med att använda lite diskmedel eller såpa för att få bort dem. Torka även av kaklet i köket.

Kyl, frys och till sist golvet

Rensa bort eventuella utgångna matvaror och torka ur kylen. Avfrosta frysen om det behövs, rensa och torka ur även den. Avsluta med att dammsuga och våttorka golven.

Sammanfattningvis…
  • Rengör spis och ugn
  • Rengör filtret i fläkten
  • Rengör diskho
  • Rengör diskmaskin
  • Torka av köksbänk och skåp
  • Rengör kyl- och frysskåp invändigt och utvändigt
  • Dammsug och våttorka golv

För tips på vad som kan behövas städas i övriga rum kan du även se checklistan vi använder vid flyttstädning här.

Städhjälp?

Skicka en kostnadsfri offertförfrågan så hjälper vi dig